In 1909 wordt Berta Hummel geboren in het kleine dorpje Massing, gelegen in het groene Beieren op ongeveer 100 kilometer van Munchen. Al vroeg bleek haar tekentalent toen klasgenootjes haar vroegen hen na te tekenen. Ook haar familie onderkende haar talent. Haar ouders waren enorm trots op haar en maakten het mogelijk dat zij op de Kunstacademie in Muchnen mocht studeren. Ook op de academie viel ze op door haar grote talent.
Haar werken zijn divers: bloemstillevens, portretten, landschap- en stadsgezichten. Haar docenten op de academie willen graag dat ze als kunstenares haar carriere vervolgt, maar ze maakt een andere keuze. Na haar eerste studieperiode besluit ze in te treden tot het Franciscanessen Klooster in Siessen (bij de Bodensee). Ze krijgt de katholieke naam Maria Innocentia. In het Klooster wordt ze omringd door vele kinderen. Ze geeft tekenles en ze tekent zelf vele kinderen in haar omgeving. Ze merkt dat dit vreugde brengt aan de kinderen, maar ook aan haar medezusters; de tijden zijn niet gemakkelijk.
De eerste tekeningen worden gedrukt bij Ars Sacra, een religieuze drukkerij en in 1934 verschijnt het eerste boekje van uitgeverij Fink met haar kindertekeningen. Dit boekje is een groot succes in Duitsland: de tekeningen van Zr. Hummel ontroeren vele mensen. Zo ziet ook Wilhelm Goebel, eigenaar van de Goebel Porzellanfabrik in Roedental het boekje met de prachtige werken. Hij bedenkt zich geen moment en gaat op weg naar het Klooster in Siessen. Hij ontmoet daar Zr. Hummel en vertelt haar dat hij zeer onder de indruk van haar werken is en vraagt haar toestemming om naar haar tekeningen porseleinen figuurtjes te maken. Zr. Hummel twijfelt, maar geeft uiteindelijk toestemming om een prototype te maken. En zo gebeurt het: het jongetje met de viool en het hondje aan zijn zijde wordt de allereerste Hummel ooit gemaakt.
Zr. Hummel is positief verrast door het mooie resultaat dat de medewerkers van de porseleinfabriek tot stand hebben gebracht. Ze geeft haar toestemming en tot op de dag van vandaag worden de beeldjes gemaakt naar haar tekeningen. De vervaardiging van de Hummelbeeldjes is traditioneel Duits handwerk. Helaas is Zr. Hummel op 37 jarige leeftijd overleden, maar het Klooster en haar familie dragen zorg voor haar nalatenschap. De beroemde Hummelbeeldjes worden anno 2014 nog altijd in Roedental gemaakt door de Hummel Manufaktur GmbH.
Bent u geinteresseerd in haar tekeningen en schilderijen bekijk dan het filmpje over de Hummel Expositie in Valkenburg te vinden onder -media- op deze site
of ga naar onze uitgebreide Hummelcollectie: